Η αδικημένη ιδιοφυΐα του Ringo Starr

Η πορεία του Ringo Starr με τους Beatles, το ιδιαίτερο παίξιμο του, οι λόγοι για τους οποίους είναι ένας από τους μεγαλύτερους drummers όλων των εποχών.


Εν αρχή ην τα 4/4, ο βασικός ρυθμός πάνω στον οποίο βασίστηκε η rock μουσική, από τη γέννηση της τη δεκαετία του 1950, μέχριο σήμερα. Η άνοδος της, πήρε σιγά σιγά ένα μέρος της δημοφιλίας των drummers, το οποίο οφείλετο στις μεγάλες jazz bands που είχαν τα τύμπανα μπροστά στην ορχήστρα και σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο drummer πήγε στο πίσω μέρος της σκηνής, δίνοντας το ρυθμό και τη βάση για κάθε συγκρότημα που ονειρεύτηκε τη rock καριέρα. Ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον όμως υπήρχαν αυτοί που ξεχώρισαν.


Από τους πρωτομάστορες Ginger Baker, Carmine Appice και Ian Paice, τον μαέστρο Neil Peart, τον τεράστιο John Bonham, τον υποτιμημένο Brian Downey των Thin Lizzy, μέχρι σύγχρονους ήρωες όπως ο Thomas Lang, ο βιρτουόζος Jojo Mayer, φυσικά ο Mike Portnoy και πάρα μα πάρα πολλοί άλλοι. Παρά τη δεδομένη τεχνική κατάρτιση όλων των προαναφερθέντων, ήταν ένας drummer πιο πολύ ουσίας ο οποίος ενώ απολαμβάνει μια δεδομένη φήμη, ουσιαστικά έχει υποτιμηθεί για την προσφορά του. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ringo Starr, τον drummer των θρυλικών Beatles, έναν μουσικό του οποίου τη συνεισφορά αλλά και την ουσία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στις επόμενες σειρές.


Ο Ringo Starr (πραγματικό όνομα Sir Richard Starkey), γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1940, στο Liverpool της Αγγλίας. Μεγάλωσε σε εργατική περιοχή, από γονείς που απασχολούνταν στο χώρο της αρτοποιίας και χώρισαν όταν ο Starr ήταν σε μικρή ηλικία. Πέρασε μια έντονη πάθηση στο στομάχι στα έξι του χρόνια, ενώ στα 13 του έπαθε πλευρίτιδα. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ένας υπάλληλος του νοσοκομείου του έδωσε ένα μίνι set τυμπάνων ώστε να τον διασκεδάσει. Παράτησε νωρίς το σχολείο, δουλεύοντας ως ξυλουργός στη συνέχεια. Δημιούργησε διάφορα groups στην ηλικία, ανάμεσα τους οι Rory Storm and the Hurricanes, group στο οποίο υιοθέτησε και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστός μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή, τον Οκτώβριο του 1960, οι Hurricanes βρίσκονταν στο Αμβούργο της Γερμανίας, την ίδια περίοδο με τους Beatles. Η ύπαρξη πολλών αγγλικών groups στην περιοχή εκείνη την περίοδο, δημιούργησε μία αλληλεγγύη μεταξύ τους, τουτέστιν ο Ringo Starr ανέβηκε πολλές φορές στη σκηνή με τους Beatles, αντικαθιστώντας τον τότε drummer τους Pete Best. O manager George Martin (γνωστός και ως "Πέμπτος Beatle") ήταν αυτός που επέμενε στους υπόλοιπους να προσλάβουν τον Ringo επί μονίμου βάσεως, καθώς δεν ήταν ικανοποιήμένος από τον Best. Τα υπόλοιπα, είναι απλά η πιο λαμπρή μουσική ιστορία.


O επί 27 συναπτά έτη drummer των Styx, Todd Sucherman, συνηθίζει να λέει πως δεν χρειάζεται πολλά toms στο set του, απλά ΘΕΛΕΙ πολλά toms σε αυτό. Η μικρή αυτή διαφορά ήταν που συνιστά και την ποιότητα του Ringo Starr, του οποίου το απλό set του (snare, 1 tom, 1 "βαθύ") ήταν υπέρ-αρκετό ώστε να ξεδιπλώσει τη μουσική ιδιοφυία του, δημιουργώντας κάποια από τα καλύτερα και πλέον ιστορικά beats όλων των εποχών. Όπως όλοι οι μεγάλοι drummers της ιστορίας, ο Ringo έδενε απόλυτα με τους υπόλοιπους Beatles γιατί ήξερε ακριβώς το ΠΟΤΕ χρειάζεται να παίξει την κάθε νότα, να κάνει το κάθε γύρισμα, να αφήσει χώρο στο τραγούδι ώστε να πρωταγωνιστήσουν είτε οι φωνές των άλλων είτε κάποιο από τα πρωτόλεια riffs των Σκαθαριών. Ο πλέον παρεξηγημένος drummer της σύγχρονης εποχής, Lars Ulrich, μοιράζεται ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και γι αυτό ακριβώς το παίξιμο του ταιριάζει γάντι με τη μουσική των Metallica. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι ο drummer τους από την αρχή, μαζί με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη δεδομένη ηγετική φυσιογνωμία του. Ο δε Ringo, παρόλο που δεν απολάμβανε ποτέ αντίστοιχο status στους Beatles (δεδομένη η πρωτοκαθεδρία Paul McCartney και John Lennon), ταυτίστηκε μαζί τους, είχα καταλυτική συμβολή στον ήχο τους και απολαμβάνει μέχρι σήμερα τα προνόμια της συμμετοχής στο καλλιτεχνικό και εμπορικό θαύμα τους.


Όντας γεννημένος το 1940, ο Ringo Starr, είχε πολύ διαφορετικές επιρροές από τους υπόλοιπους πιο σύγχρονους ήρωες των τυμπάνων. Η κυριότερη εξ αυτών ήταν ο William Randolph Cole (γνωστός ως Cozy Cole), ο οποίος είχε παίξει με θρύλους της jazz όπως ο Cab Calloway, ο Louis Armstrong κ.α. Το swing παίξιμο τέτοιων drummers ήταν καταλυτικό για τη διαμόρφωση του ήχου του Ringo, ο οποίος με περίσσεια άνεση περνούσε jazz και swing πρακτικές (κυρίως σε γυρίσματα) σε τραγούδια των Beatles που ήταν εξ ορισμού πάνω στο 4/4 τετράγωνο, "νοστιμίζοντας" έτσι τον ήχο τους με εξαιρετικό τρόπο. Τρανό παράδειγμα το πανέμορφο She Said She Said από το album Revolver του 1966. Ειδικότητα του Ringo Starr ωστόσο, ήταν η δημιουργία απλών κατά τα άλλα beats που όμως ξέφευγαν από τα όρια του τραγουδιού, καταφέρνοντας έτσι να γίνουν τόσο θρυλικά όσο ένα riff ή μια μελωδική γραμμή των υπολοίπων Beatles. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για τη στήριξη της εν λόγω υπόθεσης, όπως τα Ticket to Ride, I feel Fine. Ωστόσο οι δύο ύμνοι που ταυτίστηκαν με την προσέγγιση αυτή του Ringo Starr, είναι φυσικά τα Come Together και In My Life. Στο πρώτο, το εισαγωγικό fill του τραγουδιού είναι ξεκάθαρα το πλέον αναγνωρίσιμο μέρος του, στο δε In my Life, μία από τις πιο όμορφες συνθέσεις όλων των εποχών, ο Ringo Starr μέσα στο στενό πλαίσιο ενός 4/4 beat να δημιουργήσει κάτι αξιομνημόνευτο, ένα ρυθμό οδηγό, ρυθμό που αντέγραψαν πολλοί, όπως πχ ο Stan Lynch των Tom Petty & The Heartbreakers, στο Breakdown από το ντεμπούτο album των τελευταίων.Η δε δημοφιλία που απολάμβάνει δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ήταν μέλος ολόκληρων Beatles αλλά ακριβώς γι αυτό, αποτέλεσε έμπνευση για πάρα πολύ κόσμο ώστε να πιάσει δυο μπαγκέτες στα χέρια του. Ο Ringo Starr ήταν και είναι ένας εξαιρετικά ουσιώδης drummer, ο μουσικός που κατέδειξε πως δεν έχει σημασία το πλήθος από νότες που παίζει κάποιος, ή η ταχύτητα με την οποία τις παίζει, αλλά κυρίως η σωστή τοποθέτηση και μη τοποθέτηση τους. Οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι drummers, όπως ο τιτάνας Gregg Bissonette, τον αναφέρουν ως μία από τις μεγαλύτερες τους επιρροές. Ο τρόπος με τον οποίο έδινε ώθηση σε John, Paul και George έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπo σε live albums όπως αυτό στο Hollywood Bowl, μια εποχή πολύ πριν από monitors, auto-tune και τα σχετικά. Το σχετικο απόσπασμα εδώ :Σήμερα ο Ringo Starr δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Με την προσωπική του Ringo Starr All Star Band, μέλος της οποίας είναι και ο Bissonette, περιοδεύει εδώ και πολλά χρόνια ανά τον κόσμο, με ένα set γεμάτο διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια τόσο των Beatles όσο και άλλων καλλιτεχνών. Παραμένει ανήσυχος, κυκλοφορεί βιβλία, προστατεύει μαζί με τον Paul McCartney την τεράστια κληρονομιά των Σκαθαριών, είναι ένας δραστήριος καλλιτέχνης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μιλάνε πάντα για αυτόν και το συγκρότημα με το οποίο κατέκτησε τον κόσμο.


1,6 Δις πωλήσεις singles στις ΗΠΑ

177 Εκατομμύρια πωλήσεις albums στις ΗΠΑ

600 Εκατομμύρια πωλήσεις albums παγκοσμίως

21 singles στο no.1 του Billboard, τα περισσότερα από κάθε άλλο group

25 albums στο no.1 των ΗΠΑ

23 βδομάδες παραομνής του Hey Jude στα charts, το μεγαλύτερο διάστημα που κατεγράφη

3.000 καταγεγραμμένες διασκευές του Yesterday


Χωρίς τον Ringo Starr δε θα υπήρχαν όλα αυτά. Με τίποτα.


Μπάμπης Καλογιάννης


Πηγή φώτο : Getty images

Beatlesbible.com81 Προβολές0 Σχόλια