Όταν οι Sex Pistols βεβήλωσαν το Αργυρό Ιωβηλαίο

Η ιστορική συναυλία των Βρετανών θρύλων του punk rock, την ημέρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ έκλεινε 25 χρόνια στο θρόνο.

Γράφει ο Μπάμπης Καλογιάννης.


Ήταν όλα έτοιμα από πολύ νωρίς για τον εορτασμό της ξεχωριστής αυτής ημέρας. Σαράντα πέτντε χρόνια πριν, στις 7 Ιουνίου του 1977. Το Αργυρό Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, σηματοδοτούσε την 25η επέτειο από την άνοδο της στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ιστορική αυτή στιγμή εορταζόταν για πολλούς μήνες κατά το έτος 1977, με events και παρελάσεις σε όλη τη χώρα αλλά και την Κοινοπολιτεία, με αποκορύφωμα τις «Ημέρες του Ιωβηλαίου» κατά το μήνα Ιούνιο, ημέρες που συνέπιπταν με τα γενέθλια της βασίλισσας. Η προετοιμασία για τον εορτασμό κατά τις συγκεκριμένες ημέρες είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο, με τα σχετικά events να επικεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε αμέτρητους μεμονωμένους δρόμους σε όλη τη χώρα. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και τίποτα δε φαινόταν ότι μπορούσε να αμαυρώσει την επέτειο του Αργυρού Ιωβηλαίου. Κάποιοι είχαν αντίθετη εντελώς άποψη.

Οι Sex Pistols είχαν ήδη κάνει αίσθηση στο συντηρητικό Βρετανικό μουσικό περιβάλλον. Το 1976 είχε κυκλοφορήσει το single του «Anarchy in the UK», με τους προκλητικούς για την εποχή στίχους να «ζορίζουν» την μεσοαστική και αστική πραγματικότητα της προ-θατσερικής Αγγλίας, ενώ λίγο καιρό αργότερα το single του «God Save the Queen» προοριζόταν για κυκλοφορία, στα πέριξ των εορτασμών του Αργυρού Ιωβηλαίου. Μιλάμε σε κάθε περίπτωση για ένα τραγούδι που δανείζεται τον τίτλο του από τον εθνικό ύμνο της χώρας. Ο ιθύνων νους του συγκροτήματος, ο δαιμόνιος Malcolm McLaren, κανόνισε το ναύλο ενός ιδιωτικού σκάφους που θα περάσει μέσω του Τάμεση από την προβλήτα του Westminster και το Κοινοβούλιο, εκείνη την ίδια ημέρα. Η ειρωνεία έγκειται ακόμα και στην ίδια την ονομασία του σκάφους, «Queen Elizabeth» that is...


Η κρουαζιέρα ξεκίνησε ήρεμα. Ξαφνικά κάνει την εμφάνιση του ένα πανό που έγραφε «God Save the Queen. Το νέο single των Sex Pistols κυκλοφορεί τώρα!» Στη συνέχεια και καθώς σουρούπωνε, οι Pistols θα καταλάβουν το πίσω μέρος του σκάφους. Υποτίθεται ότι κάνουν soundcheck αλλά γνωρίζουν καλά πως ακούγονται έως αρκετά μακριά. Η απόδοση του «Anarchy in the UK» μπροστά από το Κοινοβούλιο αποτελεί κομβική στιγμή για το punk rock. Το mini set θα συνεχιστεί με τα «God Save the Queen», «No Feelings» αλλά και τον ύμνο της Βρετανικής Νεολαίας «Pretty Vacant», το τραγούδι που περιέγραφε το απόλυτο numbness των νέων εκείνη την εποχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το «Pretty Vacant», σύμφωνα με τον original μπασίστα Glen Matlock, ήταν εμπνευσμένο από τη φράση Blank Generation που στοίχειωσε τον Malcolm Mclaren κατά το ταξίδι του στην Αμερική, αλλά που ουσιαστικά ήταν το punchline του κομβικού για το punk τραγουδιού, (I belong to the) Blank Generation των Richard Hell and the Voidoids. Όσο για τους παρευρισκόμενους γύρω από τον Τάμεση, καταλαβαίνουν πως κάποιου είδους φασαρία πρόκειται να συμβεί στα κοντά. Σιγά σιγά βάρκες της αστυνομίας περικυκλώνουν το σκάφος. Πάνω σε αυτό βρίσκεται το αφεντικό της Virgin Records, ο γνωστός επιχειρηματίας Richard Branson. Παρά τα πλούτη του, ο Branson δεν είχε ποτέ τις συνήθειες και την προσέγγιση της μεγαλοαστικής Βρετανικής τάξης. Απόκτησε τον τίτλο του Sir το 1999 και τρία χρόνια αργότερα θα καθίσει δίπλα στη Βασίλισσα, στο πλαίσιο των εορτασμών για το Χρυσό Ιωβηλαίο, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναρωτηθεί πραγματικά αν η Ελισάβετ θυμόταν ποιος είναι και τι έκανε το 1977. Θα θυμηθεί τη στιγμή που η αστυνομία θα εισέλθει στο σκάφος και θα κόψει μετά βίας το ρεύμα. Θα διατάξει δε την προσάραξη του «Queen Elizabeth» σε παρακείμενη προβλήματα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες θα είναι ο Mclaren, η συνεργάτιδα του Vivienne Westwood, γνωστή fashion designer και υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τα ρούχα στο «SEX» μαγαζί του πρώτου, καθώς και άλλα εννέα άτομα από το στενό περιβάλλον των Sex Pistols. Κατά την απότομη διακοπή του ρεύματος ο Johnny Rotten θα αρχίζει να φωνάζει «No Fun»...


Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες σχετίζονται με βωμολοχίες, παρεμπόδιση και αντίσταση κατά της αρχής. Θα τις αρνηθούν και θα αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Ο Alan Jones, γνωστός κριτικός κινηματογράφου, βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο σκάφος ως προσκεκλημένος του συγκροτήματος. Θα θυμηθεί χαρακτηριστικά πως «Αυτοί οι τύποι (σ.σ. οι αστυνομικοί) βρίσκονταν σε υπηρεσία όλη την ημέρα στους εορτασμούς, και έπρεπε να είναι ευγενικοί με όλους αυτούς τους τουρίστες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έβραζαν για τσαμπουκά». Ο Malcolm McLaren θα υψώσει τη γροθιά του βρίζοντας τις αρχές, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτό που τον έσωσε ήταν ακριβώς το γεγονός ότι ήταν πολλοί οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον χτυπήσουν. Ο γνωστός δημοσιογράφος Tony Parsons θα παρομοιάσει το σκηνικό με την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στο Altamont Speedway Free Festival, που οδήγησε στον τραγικό θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. «Ήταν κάτι όμορφο που μετατράπηκε σε κάτι απίστευτα άσχημο». Οι Sex Pistols είχαν γίνει το μεγαλύτερο talk of the town, χάρις στην ιδιοφυία του manager τους. Η καριέρα τους θα τελείωνε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο, στην Αμερικανική περιοδεία του 1978. Για την προσφορά τους στο είδος, την κοινωνική και μουσική παρακαταθήκη τους, ένα μονάχα άρθρο, πολλώ δε μάλλον το παρόν, φαντάζει και είναι ελάχιστο ώστε να την περιγράψει.

Στις 7 Ιουνίου του 2022, 45 χρόνια μετά από το θρυλικό γεγονός, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πολύ πρόσφατα, ο κιθαρίστας των Sex Pistols, Steve Jones δήλωσε ξεκάθαρα πως βαριέται τη μουσική του group και το punk γενικότερα, προτιμώντας πχ να ακούει Steely Dan. Φυσικά η σημειολογία της δήλωσης έγκειται στο ότι το ντουέτο των Walter Becker και Donald Fagen βρισκόταν στον αντίποδα όσων πρέσβευαν οι Sex Pistols, τόσο μουσικά όσο και αισθητικά. Η δε περσόνα εκείνης της εποχής και των γεγονότων, ο Johnny Rotten, θα δηλώσει εξίσου πρόσφατα πως η αναρχία είναι μια τραγική ιδέα, ενώ θα δηλώσει περήφανος για τη βασίλισσα Ελισάβετ, προβλέποντας ταυτόχρονα το τέλος της Μοναρχίας καθώς θεωρεί ότι ο Κάρολος δε θα αντέξει το βάρος των καθηκόντων αυτών. Πολλοί θα μιλήσουν για τη φυσική ροή των πραγμάτων, με τους Pistols να βρίσκονται στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους και τη συντηρητική τους φύση να βγαίνει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια. Άλλοι θα διαμαρτυρηθούν, προσπαθώντας ίσως να κρατηθούν από ένα αφήγημα με το οποίο μεγάλωσαν και δε θα ήθελαν να το βλέπουν να αλλάζει, ακόμα κι αν έχουν αλλάξει ολότελα οι ίδιοι τους. Η αλήθεια σ’ αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται συνήθως στη μέση. Η Μεγάλη Βρετανία έχει δεχτεί πάρα πολλές ζυμώσεις έκτοτε, κοινωνικές και πολιτικές, ενώ το punk rock ψάχνει εναγωνίως τους νέους του ήρωες, με τους παλαιότερους εξ αυτών να ακροβατούν ανάμεσα στην περσόνα που οι ίδιοι δημιούργησαν και στη δεδομένη εξέλιξη των κοινωνιών και ιδεολογιών, που αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, τους έκανε να περάσουν προς τη συντηρητική ιδεολογία. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές ιδέες πίσω από τον εορτασμό ενός ακόμη Ιωβηλαίου για την 96χρονη πλέον βασίλισσα, αλλά και πίσω από την αντίδραση στο καθεστώς της μοναρχίας και την αισθητική του, βρίσκονται ακόμα εδώ, πρωτόλειες ή μεταλλαγμένες. Δύσκολο να πάνε οπουδήποτε αλλού.


Πηγή φώτο:

Dennis Morris / Camera Press

Mirror.co.uk

TheSun.co.uk

Brian Cooke / Redferns53 Προβολές0 Σχόλια