Band Names Origin, Part I

Ιστορίες για το πως οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες και συγκροτήματα απέκτησαν τα ονόματα τους.

Γράφει ο Μπάμπης ΚαλογιάννηςΙστορίες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καταδεικνύουν ενίοτε το χαρακτήρα της πρώτης περιόδου δημοφιλών γκρουπ, που σε προκαλούν να τις μαζέψεις και να τις κατατάξεις όσο πιο λεπτομερειακά.


Η καταγραφή γίνεται χωρίς καμία ιδιαίτερη χρονολογική ή αξιολογική σειρά. Πάμε για το πρώτο μέρος με την ευχή πως η αναζήτηση έχει πολλά ακόμα να μας δώσει.


Njoy!


Grand Funk Railroad :

Παραλλαγή της Grand Trunk Western Railroad, σιδηροδρομικής εταιρείας που δραστηριοποιούταν στο Michigan (πατρίδα των GFR), το Illinois, την Indiana και το Ohio. Το funk ήταν εγγενές στοιχείο της μουσικής τους οπότε...


Soundgarden :

A Sound Garden είναι το όνομα ενός έργου τέχνης του γλύπτη Douglas Hollis, στην πόλη του Seattle. Αποτελείται από 12 πύργους 6,5 περίπου μέτρων στους οποίους καταλήγουν μεταλλικά ανεμόμετρα.


Ratt :

Το αρχικό όνομα των θρύλων του hair metal ήταν Mickey Ratt, προφανώς για να δοθεί μια πιο street αισθητική στο όνομα του Μickey Mouse. Η σμίκρυνση του ονόματος έγινε μόλις υπογράψανε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.


Blondie :

Η Debbie Harry περπατούσε στο δρόμο και τα φορτηγά κοντοστέκονταν με τους οδηγούς να φωνάζουν συνεχώς "Hey, Blondie!". Τα υπόλοιπα ήταν προδιαγεγραμμένα..


Electric Light Orchestra (ELO) :

Στη Βρετανία και με τον όρο "Light Orchestra" καλούνταν οι διάφορες μπάντες που παίζανε ελαφριά pop μουσική. Αφού οι ELO "έπαιξαν" με τον όρο αυτό, ο John Lennon ακούγοντας τους στη συνέχεια τους χαρακτήρισε ως Beatles Jr.


Metallica :

Ο Ron Quintana αποτελεί εξαιρετικά σημαντική μορφή του metal τύπου των Δυτικών ΗΠΑ. Κάνοντας brainstorming για το περιοδικό που είχε σκοπό να εκδώσει, κατέληξε στα ονόματα Metal Mania και Metallica. Ο φίλος του Lars Ulrich τον προέτρεψε να ονομάσει το περιοδικό Metal Mania, κρατώντας την άλλη ιδέα για τον εαυτό του.


Foreigner :

Ιδέα του κιθαρίστα Mick Jones, καθώς εκ των έξι μελών της αρχικής σύνθεσης, οι τρεις ήταν Βρετανοί και οι άλλοι τρεις Αμερικανοί. Τουτέστιν σε οποιαδήποτε χώρα και αν έμεναν, οι μισοί θα ένιωθαν ξένοι έτσι κι αλλιώς..


Wet Willie :

Στην Αμερικανική αργκό, το slang "to give wet willies" (willy ο ενικός) δείχνει την πράξη του να σαλιώνει κάποιος το δάχτυλο του και να το χώνει στο αυτί κάποιου άλλου, εν είδει φάρσας. Περισσότερα για το group εδώ.


Dire Straits :

Το αρχικό τους όνομα ήταν Cafe Racers. Ύστερα από πρόταση ενός συγκατοίκου υιοθέτησαν το Dire Straits, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "ταραγμένα νερά" ή "δεινή θέση". Προέρχεται από τις φουρτούνες που συναντούσαν ενίοτε οι ναυτικοί και τα καράβια τους.


Flotsam and Jetsam :

Η κυριολεκτική σημασία του λήμματος είναι τα απόβλητα στις όχθες παραλιών που προέρχονται από κάποιο παρακείμενο ατύχημα. Ωστόσο το όνομα χρησιμοποιήθηκε και στο δεύτερο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, The Two Towers, όπου αποτέλεσε και την έμπνευση για τη χρήση του από την πρώτη μπάντα του Jason Newsted.

22 Προβολές0 Σχόλια