Flames : Κάθε δίσκος μας είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που μας καθιέρωσε στον χώρο.

Το πλέον ιστορικό thrash σχήμα της ελληνικής σκηνής, οι μεγάλοι Flames, στο μικροσκόπιο του Vinylian με αφορμή το νέο τους album "Resurgence". Οι Tom Tramburas και Chris Kirk μιλούν για το παρόν, το μέλλον αλλά και το παρελθόν του σχήματος.


1)Καλησπέρα παιδιά! 7ο full length studio album για τους Flames λοιπόν και πρώτο εδώ και 26 χρόνια. Δώστε μας πληροφορίες για το line up των Flames αυτή τη στιγμή και πως ξεκίνησε η ιδέα για το παρόν studio album.


Tom : Καλησπέρα, καιρός ήταν να γίνει πράξη ένα νέο album για τους FLAMES. Η μπάντα αυτή τη στιγμή αποτελείται όπως πάντα από τους αδερφούς KIRK, (ANDREAS KIRK στο μπάσο και CHRIS R.B. LEE KIRK στην κιθάρα) τον ΝΙCK YNGVE SAMIOS στα τύμπανα και εμένα (ΤOM TRAMBURAS) στα φωνητικά και στην κιθάρα. Η ιδέα πάντα υπήρχε αλλά έπρεπε να έρθει η κατάλληλη στιγμή και οι άνθρωποι που να δείξουν πόσο το θέλουν να συμβεί. Ήρθε η ώρα λοιπόν...


2) Πείτε μας για τη σύνθεση του υλικού, τις επιρροές και διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και για τη διαδικασία ηχογραφήσεων και την παραγωγή του δίσκου.


Tom : Στο άλμπουμ αυτό θέλαμε να υπάρχει το στοιχείο των FLAMES χωρίς όμως να μοιάζει 100% με τις παλιές δουλειές, να φαίνονται οι επιρροές του καθενός χωρίς να μοιάζουμε με άλλη μπάντα, θέλαμε επίσης κανένα κομμάτι από το δίσκο να θυμίζει κάποιο άλλο κομμάτι από το δίσκο αυτό. Ηχητικά θέλαμε μια καλή παραγωγή, σύγχρονη αλλά όχι να γυαλίζε. Είναι η επιστροφή μας δισκογραφικά, σε όλα υπάρχει μια συνέχεια, δεν γίνεται να ακουστούμε ξαφνικά όπως οι σημερινοί KREATOR πχ που έχουν πάει εκεί βήμα βήμα. Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια και συνεχίστηκαν για να ολοκληρωθεί η φάση της προπαραγωγής μέχρι πρόπερσι, μαζί με το BOB KATSIONIS στα sound symmetry studio. Πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε το πώς θέλουμε να είναι και μπήκαμε να το τελειώσουμε...

3) Το single Resurgence που κυκλοφόρησε στο youtube έχει μια ωραία ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα νοσταλγική. Πείτε μας για τους στίχους του album, ποιοι είναι υπεύθυνοι αλλά και με τι καταπιάνονται.


Tom : Καλή ερώτηση, η αλήθεια είναι πως στίχους μόνο ο NICK δεν έχει γράψει στο δίσκο, έχει γράψει όμως μουσική καθώς συνθέτει κιόλας. Να τα λέμε κι αυτά. Ναι, το resurgence ακριβώς αυτό το σκοπό είχε…

Όταν έγραφα τους στίχους και το έστελνα στον CHRIS πρόχειρα ηχογραφημένα είχαμε συγκινηθεί γιατί είναι αναφορές σε πράγματα που είχαμε ζήσει. Τους περισσότερους στίχους τους έχω αναλάβει εγώ σαν τραγουδιστής, αλλά και ο ANDY και ο CHRIS έχουν δώσει. Οι στίχοι λοιπόν πιάνονται από πολλά πράγματα, από το μόνο θρας μέχρι κοινωνικά θέματα αλλά και αντιπολεμικά μηνύματα.


4) Τι μεσολάβησε για το συγκρότημα από το In Agony Rise του 1996 μέχρι σήμερα, σε γενικές γραμμές. Πως νιώθετε πως έχετε αλλάξει ως μουσικοί αλλά και ως άνθρωποι γενικότερα.


Chris : Αυτή ήταν μια περίοδος γενικά δύσκολη για την thrash metal σκηνή παγκοσμίως. Πολλές πειραματικές ηχογραφήσεις με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές μπάντες ψάχνονταν και άρχισε να χάνεται το αρχικό αυθεντικό thrash στυλ, οι εταιρίες άλλαξαν την πολιτική τους απέναντι στις μπάντες ενώ ταυτόχρονα με την αύξηση του internet, άλλαξε και ο τρόπος μετάδοσης και κυκλοφορίας της μουσικής. Φυσικά από την μια βοηθήθηκε η προβολή των groups, αλλά η δυνατότητα του download εξαφάνισε την όποια οικονομική βοήθεια που χρειαζόταν.


Εμείς αυτή την περίοδο περιμέναμε δισκογραφικά, αν και γράφαμε μουσική δεν αποφασίζαμε να κυκλοφορήσουμε άλμπουμ ούτε πιέζαμε τον εαυτό μας να το κάνουμε αυτό. Βασικά πιστεύω ότι αν δεν έχεις κάτι να πεις, δεν χρειάζεται να βγάζεις μουσική έτσι για να βγαίνει κάτι. Πάμε πάντα να κυκλοφορήσουμε την καλύτερη δουλειά στην κατάλληλη στιγμή. Πέρα από αυτό όμως συνεχίσαμε και κάναμε αρκετές συναυλίες, επιλεκτικά, για να έχουμε την απαραίτητη επαφή με τον κόσμο μας.


Έχουμε ωριμάσει σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί αυτό είναι μοιραίο. Είναι καλό γιατί μπορούμε πιο εύκολα να γράφουμε καλή μουσική και να καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας.

5) Η τετράδα Made in Hell, Merciless Slaughter, Summon the Dead και Last Prophecy έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό metal. Πως νιώθετε σήμερα κοιτώντας στο παρελθόν αυτά τα δημιουργήματα σας;


Chris : Είναι η αρχή και όλη η ιστορία μας στην δεκαετία του 80. Τα αρχικά albums έγιναν σε πολύ δύσκολες συνθήκες οσον αφορα στα στούντιο, τις δισκογραφικές εταιρίες, τους συναυλιακούς χώρους κλπ. Αλλά κάθε δίσκος είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που μας καθιέρωσε στον χώρο.


Χαίρομαι που τα καταφέραμε να κάνουμε αυτήν την επιτυχημένη πορεία και αυτό μας γεμίζει όμως και με ευθύνη ώστε να την τιμήσουμε με μελλοντικές δουλειές, που να είναι καλύτερες και να είναι πρόκληση για εμάς να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.


6) Τι θα αλλάζατε στις ηχογραφήσεις εκείνων των albums, αλλά κυρίως υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην όλη διαχείριση του συγκροτήματος εκείνη την εποχή.


Chris : Στα άλμπουμ με τα μέσα που υπήρχαν τότε τίποτα. Με το σκεπτικό ότι αν αλλάζαμε κάτι θα περνάγαμε καλύτερα ή θα γινόταν κάτι ευκολότερα. Αλλά βλέποντας το παρελθόν, ούτε και σήμερα θα τα αλλάζαμε γιατί η μουσική και τα τραγούδια μας για παράδειγμα πρέπει να μείνουν στην ορίτζιναλ μορφή που έχουν απόκτησει.


Όσο για τις συνθήκες και τις επιλογές μας δεν θα τις αλλάζαμε κάτι, ούτε μετανιώνουμε για κάτι. Οποιαδήποτε αλλαγή θα προκαλούσε διαφορετικό αποτέλεσμα, όπως το πέταγμα της πεταλούδας. Αυτό που μας ατσάλωσε άλλωστε σαν μπάντα ήταν οι δυσκολίες που περάσαμε και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει...7) Πως κρίνετε τις διεργασίες στην ελληνική σκηνή εκείνη την εποχή, αλλά και σήμερα. Πέρα από τις προφανείς διαφορές στο θέμα της προώθησης και επικοινωνίας, που πιστεύετε ότι η διαφέρει η νοοτροπία των δύο εποχών; Συμμερίζεστε την άποψη ότι η μη εκτόξευση της ελληνικής σκηνής ήταν καθαρά θέμα συμπεριφοράς και νοοτροπίας, και σε καμία περίπτωση έλλειψης ταλέντου;


Chris : Η ελληνική thrash και metal σκηνή είχε και έχει μεγάλους μουσικούς. Δυστυχώς η χώρα είναι μικρή και δεν βοήθησε ούτε σαν προώθηση ουτε σαν πωλήσεις. Όποιος δεν ασχολήθηκε με το εξωτερικό στις προηγούμενες δεκαετίες ήταν αδύνατο να γίνει γνωστός . Τώρα με το internet είναι καλύτερα. Σημαντικό ρόλο παιζει και το που σκοπεύει μια μπάντα. Άν το δει επαγγελματικά, σίγουρα θα κάνει επιτυχία και αναγνωρισιμότητα γιατί είναι μονόδρομος (μιλάω φυσικά για μια παρέα μουσικών και όχι για άσχετα άτομα που πιάνουν μια κιθάρα να κάνουν φιγούρα). Αλλά είναι μια δύσκολη δουλειά και όσοι αποτυγχάνουν κυρίως οφείλεται στην εξαντλητική δομή και μορφή που έχει η δουλειά του μουσικού (ηχογραφήσεις, περιοδείες κλπ) και όχι στη μουσική ικανότητα. Άλλοι που δεν επιθυμούν αυτό, αλλά μια δεύτερη δημιουργική απασχόληση, απλά θα φτάσουν όπου μπορούν.


8) Πως κρίνετε τη σημερινή thrash σκηνή, στον Ελλαδικό χώρο αλλά και παγκοσμίως.


Tom : Έχουμε στην Ελλάδα πολύ καλές μπάντες που κάνουν και καριέρα στο χώρο αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά και παγκοσμίως βλέπουμε μπάντες αξιόλογες σε όλα τα φάσματα του χώρου. Βέβαια να σου πω την αλήθεια δεν μου αρέσει η ταμπέλα, γιατί αύριο μπορεί να γράψουμε ένα τραγούδι που να μας αρέσει και να μην είναι thrash. Δεν θα πρέπει να το ακούσουμε δηλαδή?


9) Πείτε μας πέντε albums τα οποία επηρέασαν ιδιαιτέρως τον πρώιμο ήχο των Flames, αλλά και αν υπάρχουν πιο σύγχρονα albums που θεωρείτε πως έχουν επηρεάσει εν μέρει την παρούσα προσέγγιση του ήχου σας.


Chris : Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Κάθετα όχι. Γιατί έχουμε δικό μας ιδιαίτερο ήχο και δεν προσπαθούσαμε να μιμηθούμε κατι. Εξάλλου παίζαμε ένα στυλ που ήταν πρωτόγνωρο και στο αρχικό του στάδιο, οπότε δεν είχαν ακόμα διαμορφωθεί ή παγιωθεί πράγματα, όπως ήχοι, ακόμα και το στυλ. Η ιστορία γραφόταν σε λευκό χαρτί και σιγά σιγά μορφοποιήθηκε το thrash metal. Πίσω μας είχαμε να ακούμε τις μπαντες του heavy που ήταν πιο πολύ χρόνο στο προσκήνιο αλλά δεν είχαν το ίδιο στυλ με εμάς και ο ήχος τους ήταν προς αποφυγή και όχι προς μίμηση, με τις ταχύτητες που εχει το thrash.

10) Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του group. Τα σχέδια προώθησης του Resurgence αλλά και άμεσα ή απώτερα συναυλιακά πλάνα σας;


Tom : Περιμένουμε σε λίγες μέρες να γίνει η ανακοίνωση για την ημερομηνία κυκλοφορίας, ξεκινάμε πάλι πρόβες για να ετοιμάσουμε ένα συναυλιακό πρόγραμμα. Σε καμμία περίπτωση δεν μας βλέπω στο στυλ περιοδεία. Θα κάνουμε επιλεκτικά κάποια live που να τιμούν το χώρο. Ήδη έχουμε κλείσει σε κάποια φεστιβάλ και βλέπουμε αφού βγει το άλμπουμ. Επίσης μέσα στον Ιούνιο θα γυρίσουμε και ένα Video clip πάλι με τον BOB KATSIONIS.


11) Πείτε μας για τη συνεργασία με τη No Remorse Records, καθώς και τι αποφεύγετε πλέον σε σχέση με το παρελθόν, όσον αφορά τις συνεργασίες μας με τα music labels.

Tom : H συνεργασία προέκυψε λόγω της αγάπης αυτής της εταιρείας με το χώρο, αλλά και από την πραγματικότητα που λέει να παίζουμε όπως θέλουμε χωρίς «πρέπει να κάνεις αυτό ή το άλλο για να πουλήσεις τι;».

Οι σωστές συνεργασίες γίνονται στη βάση της ικανοποίησης και των δύο μερών. Εδώ το έχουμε αυτό γιατί γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο.


12) Τα τελευταία λόγια δικά σας, ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα!


Με μία φωνή θα πούμε πως άργησε αλλά άξιζε τον κόπο, βάλαμε στην άκρη προσωπικά κλπ για να προχωρήσουμε και θα έρθει και συνέχεια γιατί πήραμε φόρα και δεν σταματάμε. Ευχαριστούμε όλους όσους μας περίμεναν υπομονετικά και ελπίζουμε να χαρούν όσο εμείς κι ακόμα περισσότερο με το RESURGENCE….U KEEP THE FLAMES BURNING….


The Vinylian Group


135 Προβολές0 Σχόλια