Live Report : Remember Lizzy, Bluemerald, Gary Moore Tribute 2/4/2022 Κύτταρο

Μια βραδιά γεμάτη από τη μουσική του Ιρλανδού ήρωα της εξάχορδης, σε μια συνάθροιση καλών φίλων και εξαίρετων μουσικών, στο θρυλικό Κύτταρο.


Ηταν ο συνδυασμός των δύο ονομάτων που σε πολλούς εξ ημών, δεν άφηνε κανένα περιθώριο να χαθεί αυτό το live. Οι Thin Lizzy κι ο Gary Moore, ο Gary Moore κι οι Thin Lizzy, τα Ιρλανδικά ρόδα που άφησαν ανεξιτηλο το στίγμα τους στο rock των 70s και 80s, αλλά και στο blues των 90s, μια βραδιά γεμάτη από αυτούς. Στις 2/4/2022, το πάντα φιλόξενο Κύτταρο είχε έναν ικανότατο αριθμό ανθρώπων, από την λεγόμενη "παλιά φρουρά" κυρίως αλλά ταυτόχρονα και νέα "ελπιδοφόρα" πρόσωπα, που απόλαυσαν μια πλειάδα μουσικών να αποτίει φόρο τιμής στον Ιρλανδό ήρωα της εξάχορδης. Καθένας τους είχε τις προσωπικές τους ιστορίες με Moore και Lizzy, ιστορίες που αναδύθηκαν μέσα από το πλουσιότατο set-list των δύο συγκροτημάτων που μας χάρισαν μια πραγματικά αξέχαστη βραδιά. Στην οποία συνεισέφεραν με τον καλύτερο τρόπο και οι εκλεκτοί καλεσμένοι της βραδιάς :


Λάκης Ραγκαζάς (Mystic Prophecy, Devil’s Train), Άγγελος Περλεπές (Mystery), Άλεξ Φλούρος (SL Theory), Γιώργος Μαρούλης (Diviner,Cellar Stone, 4Bitten), Μιχάλης Γαλιάτσος (Nightfall), Μιχάλης Τσουκαλάς (Dark Engine),Παναγιώτης Αρσένης (Flashback Band, Motivo Blue), Χρήστος Ηλιόπουλος (Doppler Effect), Γρηγόρης Αποστολόπουλος (Soundtruck), Γιάννης Καλύβας (Mystery, Flying Mercury), Αγγελική Ροσσολάτου (Fast Truck), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Sunlight, Deified) κ.α.


Όπως αποδείχτηκε, ήταν εξαιρετική η επιλογή των υπευθύνων της βραδιάς και των μουσικών, να χωρίσουν τη συναυλία με αρμονικό τρόπο, ανάμεσα στις δύο κύριες περιόδους του Gary Moore, αφενός της blues κληρονομιάς του από τις αρχές των 90s κι έπειτα και φυσικά της hard rock εποποιίας των 80s, περιόδου που έδωσε αγαπημένους ύμνους, πολλούς εκ των οποίων είχαμε την τύχη και ακούσαμε ζωντανά, κάποιους για πρώτη φορά. Οι Bluemerald, με μέλη των Plastic People, SixforNiNe, Straight Shooters, και τη μορφή του Θανάση Γκιόκα των Dark Engine στην ηλεκτρική κιθάρα, απέδωσαν εξαιρετικά πολλά αγαπημένα τραγούδια από το blues υλικό του Moore, με πεντακάθαρο ήχο, πολύ καλά bluesy φωνητικά από την Vicky Bee των Plastic People, ενώ και τα guests έδωσαν το κάτι παραπάνω στην απόδοση ύμνων από albums όπως τα Still got the Blues, Dark Days in Paradise κ.α. Η αιχμή του δόρατος για τα guests της βραδιάς, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από καταξιωμένους στην ελληνική σκηνή μουσικούς, ήταν φυσικά ο πολύς Λάκης Ραγκαζάς (Mystic Prophecy, Devil's Train), καταξιωμένος μουσικός με διεθνή καριέρα και υψηλή τεχνική κατάρτιση, μουσικός που οι παλιοί Θεσσαλονικείς είχαμε την τύχη να απολαύσουμε πολλές φορές όταν όργωνε με το εκάστοτε group του τα τοπικά venues. Το σύνολο των Bluemerald εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από δεμένο, ο ήχος ήταν καθαρός και τα όργανα ευκρινή, ενώ φαντάζει πολύ δύσκολο να έμεινε κάποιος δυσαρεστημένος από το set-list τους, όπως φαίνεται και παρακάτω.


BluEmerald Setlist :

Oh Pretty Woman

The Hurt Inside

You Don't Love Me Baby

Story of the Blues

All your Love

Beasts of Burden (Instrumental)

Moving On

Don't You Lie to Me

Waiting in the Wings (BBM, with Lakis Ragazas)

Only Fool in Town (with Lakis Ragazas)

Walking by Myself

Still got the Blues

Bad for you Baby

Too Tired

The Blues is Alright


Το κυρίως πιάτο της βραδιάς ήταν φυσικά οι Remember Lizzy, το εδώ και 17 χρόνια καταξιωμένο ελληνικό tribute στους μεγάλους Thin Lizzy, σε ένα set βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα του φανατικού της rock περιόδου του Gary Moore. Με μπροστάρηδες τους Γιάννη Σίννη και Πάνο Παπαπέτρο στο κιθαριστικό δίδυμο, ακούσαμε την αφρόκρεμα του hard rock υλικού του Ιρλανδού, από την περίοδο που άφησε τους fusion πειραματισμούς και μας χάρισε μοναδικές στιγμές σε δίσκους όπως τα Victims of the Future, Corridors of Power, φυσικά το Wild Frontier κ.α. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει από το party το διαμάντι του Black Rose : Roisin Dubh (A Rock Legend), του μοναδικού επίσημου album του Moore με τους Thin Lizzy, το magnum opus της μπάντας για πολλούς εξ ημών. Η απόδοση του group σε υψηλά επίπεδα, με τους guests να εναλάσσονται σε κιθάρα και φωνητικά και την τριάδα των Κώστα Ραγκαζά (Μπάσο), Μάνου Γαβαλά (Πλήκτρα) και Άκη Γαβαλά (Drums) να αποτελεί ένα ισχυρότατο ηχητικό υπόστρωμα, χωρίς το παραμικρό λάθος. Ο ενθουσιασμός των Remember Lizzy κατά την απόδοση των τραγουδιών του Moore μεταφερόταν συνεχώς στο κοινό, κάτι λογικότατο αν αναλογιστεί κανείς την ευλάβεια με την οποία οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι στο Κύτταρο χτες έχουν (έχουμε) μελετήσει τη δισκογραφία του Ιρλανδού. Στο πλούσιο set των 18 τραγουδιών ξεχώρισαν πολλές στιγμές, όπως οι φοβερές εκτελέσεις των Black Rose, The Loner και του αγαπημένου Thunder Rising. Θα τολμούσα όμως να ξεχωρίσω ως κορυφαία στιγμή την απόδοση του θρυλικού Military Man από το Run for Cover (με τον Phil Lynott στα φωνητικά), με το Λάκη Ραγκαζά να δίνει τον καλύτερο του εαυτό στα φωνητικά και τους Remember Lizzy να μας χαρίζουν μια απόδοση του τραγουδιού που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.


Ήταν μια βραδιά που μας αποζημίωσε με το παραπάνω. Αφιερωμένη σε έναν μουσικό του οποίου η ποιότητα, οι καταβολές και ο χειμαρρώδης χαρακτήρας του, έκανε πολλούς από εμάς να έχουμε τη δισκογραφία του ως σύντροφο ζωής, να ενδιαφερθούμε για αυτά που ενδιαφέρθηκε και αυτός, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε έναν ξένο πολιτισμό μέσα στον οποίο ανδρώθηκε αυτός, ο Lynott, όπως και διάφοροι άλλοι ήρωες. Μέχρι το επόμενο ραντεβού των φίλων του Gary Moore, κάνουμε αναδρομή στη δισκογραφία του (Worst to Best : Gary Moore (1978-87) (vinylian.gr)), ενθυμούμενοι τους θρυλικούς του δίσκους, πριν από τα 90s όπου αποφάσισε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους λευκούς bluesmen. Καταφέρνοντας το με περίσσεια ευκολία.


Remember Lizzy Setlist:

Back on the Streets

Over the Hills and Far Away

Waiting for an Alibi

Don't Let me Be Misunderstood

Wishing Well

After the War

Thunder Rising

Wild Frontier

Empty Rooms

Don't Take me for a Loser

Murder in the Skies

Military Man

Parisienne Walkways

Shapes of Things to Come

Victims of the Future

The Loner

Black Rose

Out in the Fields


Μπάμπης Καλογιάννης


67 Προβολές0 Σχόλια