Stories Behind the Songs : Neil Young - Needle and the Damage Done

To I don't walk to talk about it του Rod Stewart έκανε έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι να φτάσει στο νο.1 του UK Singles Chart. Μέχρι να κατακτήσει την κορυφή έμοιαζε ήδη με ένα τραγούδι από μια άλλη εποχή. Και αυτό ακριβώς ήταν. Το Atlantic Crossing album του 1975 ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο για τον Stewart, ωστόσο οτιδήποτε άλλο σ'αυτό το δίσκο επισκιάστηκε από την τεράστια επιτυχία του μαγευτικού Sailing. Το I don't want to talk about it περίμενε καρτερικά τη σειρά του. Θα γνώριζε δε εκ νέου επιτυχία πολλά χρόνια αργότερα, διασκευασμένο από το υπερεπιτυχημένο μουσικό ντουέτο των Everything but the Girl. Ο συνθέτης του τραγουδιού Daniel Ray Whitten, δυστυχώς δε θα ζούσε ώστε να απολαύσει τους καρπούς της επιτυχίας αυτής.


Ο Danny Whitten ήταν κιθαρίστας των Crazy Horse, στους οποίους ανήκει η αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού, από το 1968 έως το 1971. Οι Horse φυσικά ήταν η backup μπάντα του Neil Young, κατά την ηχογράφηση των πρώτων θρυλικών δίσκων του Καναδού καλλιτέχνη (ο οποίος βρέθηκε στην επικαιρότητα με την υπόθεση του Spotify, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...). Ιδιαίτερα ταλαντούχος ο Danny Whitten, αδυνατούσε και αυτός όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι του εκείνη την εποχή, να καταπολεμήσει τους δαίμονες του και πιο συγκεκριμένα τη χρήση ηρωίνης. Λέγεται δε πως ο Neil Young παράτησε τους Crazy Horse πριν την ηχογράφηση του After the Gold Rush, ακριβώς λόγω της κατάστασης του Whitten. Ο τελευταίος θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 29 ετών, ύστερα από ένα θανατηφόρο κοκτέιλ αλκοόλ και valium. Λίγο πριν το θάνατο του, προσπάθησε να συμμετάσχει στην περιοδεία για το θρυλικό Harvest του Neil Young. Στις σχετικές πρόβες, η αποδοσή του ήταν κάτι παραπάνω από τραγική.Το κλασικό Needle and the Damage Done από το Harvest του 1972 καταπιάνεται με την εξάρτηση από τη βελόνα, διαφόρων μουσικών που γνώριζε προσωπικά ο Neil Young, ανάμεσα τους και ο Danny Whitten. Πρωτοακούστηκε ζωντανά το 1971 σε ένα live στο Πανεπιστήμιο της California, σε μια εκτέλεση την οποία πήρε αυτούσια ο Young ώστε να την τοποθετήσει ως το 9ο τραγούδι του δίσκου. Ο στίχος που ξεκινάει το τραγούδι "I caught you knocking on my Cellar door" είναι ευθεία αναφορά στο Cellar Door club της Washington, εκεί όπου ο Young με τους Crazy Horse θα έδιναν μία από τις πρώτες τους συναυλίες το 1969. Εκτός του Whitten, το τραγούδι έχει αφιερωθεί και στον επί χρόνια roadie και φίλο του Young, Bruce Berry, ο οποίος θα έφευγε επίσης από τη ζωή λόγω υπερβολικής δόσης, λίγους μήνες μετά τον Whitten. Στη μνήμη του, ο Young θα ηχογραφήσει το Tonight's the Night, στον ομώνυμο δίσκο του 1973.To Needle and the Damage Done θα διαιωνιστεί στο Live Aid του 1985, στο παρασκήνιο της καλύτερης live ερμηνείας όλων των εποχών, της ημίωρης εμφάνισης των Queen δηλαδή. Στη συλλογή του Decade, o Neil Young θα δηλώσει ξεκάθαρα στα liner notes "Δεν είμαι κήρυκας, αλλά τα ναρκωτικά σκότωσαν πολλούς σπουδαίους ανθρώπους". Κάποια χρόνια αργότερα, το 1993, οι Red Hot Chili Peppers θα αποδίδουν συχνά το τραγούδι στην τότε περιοδεία τους. O John Frusciante είχε αποχωρήσει προσωρινά από το συγκρότημα λόγω της σχετικής εξάρτησης του, οι Peppers δε δεν ήταν δυνατόν να έχουν ξεχάσει τον κιθαριστά-ιδρυτικό μέλος τους Hillel Slovak, θύμα επίσης της ηρωίνης.To Harvest ήταν το τέταρτο album του Neil Young. Ήταν κατά κύριο λόγο ακουστικό, εξ ανάγκης καθώς οι πόνοι του Young στην πλάτη αφαίρεσαν αρκετή από την ενέργεια του, κατά τη δημιουργία του δίσκου. Πενήντα χρόνια αργότερα, το Heart of Gold στέκει ως ένα από τα παντοτινά folk rock διαμάντια, το δε Needle and the Damage Done παραμένει δυστυχώς επίκαιρο, με τις εξαρτήσεις των νέων ανθρώπων να μην έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
"Ένιωθα υπεύθυνος για το θάνατο του Danny Whitten. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Για αρκετό καιρό ένιωθα υπεύθυνος γι αυτόν. Δεν ήταν ευτυχισμένος. Απλά περίμενε το τέλος. Είχε παραδωθεί ολοκληρωτικά στο ναρκωτικό αυτό. Και είναι πολύ κρίμα, καθώς είχε τόσα πολλά ακόμα να δώσει.".


Μπάμπης Καλογιάννης

67 Προβολές0 Σχόλια