Stories Behind the Songs : Sabbat - The Clerical Conspiracy


Ο καθηγητής Brian Bates είναι ερευνητής ψυχολόγος και διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας. Είναι ευρέως γνωστός για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργικών τεχνών. Ο Dr Bates είναι επίσης πρώην Πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας και νυν Ανώτερος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Είναι βραβευμένος για την έρευνα και τη διδακτική πάνω στη "Σαμανική Συνείδηση", δηλαδή της θρησκευτικής πρακτικής που εξετάζει έναν πνευματικό κόσμο μέσω διαφορετικών καταστάσεων συνείδησης, όπως πχ η έκσταση. Η διδακτική αυτή επεκτάθηκε και στις τέχνες με τον Brian Bates να πρωτοστατεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και στο Σαμανικό θέατρο, όπου συνεργάστηκε με πολλούς νεαρούς τότε ηθόποιους που αργότερα έγιναν νικητές βραβείων BAFTA ή και Oscar, όπως ο Kenneth Branagh, ο Ralph Fiennes κλπ. Είναι τέλος συγγραφέας έξι διεθνών best-sellers. Τα βιβλία του συγκεντρώνουν τις γνώσεις των αρχαίων ευρωπαϊκών παραδόσεων σε συνδυασμό με την έρευνα της επιστήμης του νου, για την αντιμετωπίση διαφόρων ζητημάτων της σύγχρονης κοινωνίας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα Real Middle-Earth (όπου αναπλάθει την ιστορία της Μέσης Γης, ενός κόσμου τον οποίο ο JRR Tolkien είχε παραδεχτεί πως δεν ήταν δικής του έμπνευσης), The Human Face και κυρίως το πολυβραβευμένο The Way of Wyrd : Tales of an Anglo-Saxon Sorcerer, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο Century το 1983.


Ο όρος Wyrd στην Αγγλοσαξονική κουλτούρα παραπέμπει σε μια έννοια αντίστοιχη του "Πεπρωμένου". Ωστόσο αποτελεί κατά τον συγγραφέα κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Δε βλέπει την ανθρώπινη ζωή ως κάτι το "προκαθροσμένο". Αποτελεί ίσως μια συνολική άποψη που συνδέει τον υλικό κόσμο, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, μέσα από τα νήματα ενός πολύ μεγάλου δυναμικού ιστού. Η επιστήμη σήμερα αναγνωρίζει το αλληλένδετο των γεγονότων, ωστόσο η δύναμη του "Wyrd" είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση της σύνδεσης αυτής, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση και εκπλήρωση του προσωπικού δεδομένου.


Αγγλία, 6ος αιώνας μ.Χ.


Επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο του προσηλυτισμού των «ειδωλολατρών» της Αγγλοσαξονικής Αγγλίας και τις μετατροπής τους σε Χριστιανούς, ο γραμματέας Wat Brand αρχίζει να αμφιβάλλει για την αποστολή του όταν μαθαίνει περισσότερα για τους γείτονες του και τις παγαναστικές μεθόδους του. Ο Βιβλικός όρος "Γραμματέας" αναφερόταν σε αυτούς οι οποίοι είχαν γνώση της νομοθεσίας και μπορούσαν να συντάξουν νομικά κείμενα (γάμοι, διαζύγια, κληρονομιές, υποθήκες κλπ). Καθοδηγούμενος από έναν Σαμάνο ονόματι Wulf, ο Wat Brand εισάγεται σε έναν κόσμο που δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχει γνωρίσει ποτέ. Είναι έτοιμος να γνωρίσει το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής του, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φύση του και την ψυχή του. Μέσα από τη συναναστροφή με τον Wulf, o Brand θα γνωρίσει πολλά για την κοινότητα που του έχει ανατεθεί. Θα παραμείνει πιστός στις διδαχές του Μοναστηριού στο οποίο μεγάλωσε, γρήγορα όμως θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή από όσα του δίδαξε η ζωή αυτή. Η πνευματική του κρίση δοκιμάζει την πίστη του, φτάνοντας σε σημείο να απειλήσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Γίνεται όμως κατανοητό κατά την ανάγνωση του βιβλίου πως ο καλύτερος τρόπος για την κατανόηση των παγανιστικών πνευμάτων, είναι μονάχα η συνάντηση με αυτά πρόσωπο με πρόσωπο.


Βασισμένο σε πραγματικά έγγραφα στο Βρετανικό Μουσείο, γραμμένα από μοναχούς της υπό εξέταση εποχής. Ο Brian Bates το μελέτησε μετατρέποντας το σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα ιδιαίτερης αξίας, συνδυάζοντας με αυτό και την ενδελεχή έρευνα του για τον Αγγλοσαξονικό Σαμανισμό. Το βιβλίο είχε αφενός να διαχειριστεί το γεγονός πως τα περισσότερα συγγράματα εκείνης της εποχής έχουν διασωθεί από τους Χριστιανούς, αφετέρου δε το ότι η επικρατούσα άποψη για το Σαμανισμό προερχόταν από το έργο του Αμερικανού (γεννημένου στο Περού) συγγραφέα Carlos Castaneda, ο οποίος περιόριζε την οπτική περί Σαμάνων στις φυλές Ινδιάνων που ζούσαν στα εδάφη του Μεξικού, στις αρχές του 16ου αιώνα και πριν την έλευση των Ισπανών κατακτητών. Ως εκ τούτου, ήταν αρχικά δύσκολο για τον αναγνώστη να φανταστεί τον Αγγλοσαξονικό κόσμο ως κάτι παραπλήσιο. Το Way of Wyrd σκάβει πολύ κάτω από τα θεμέλια της Εκκλησίας, καλύπτει δε ανθρωπολογικά μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, μέσα από τις ζυμώσεις στο μυαλό και την ψυχή του Γραμματέα Brand.

O μεγάλος μύστης της Αγγλικής metal σκηνής, Martin Walkyier, θα τραγουδήσει οργισμένος (με τη λατρεμένη τότε εκφορά πολλών "σ" ως "θ") τους στίχους του "The Clerical Conspiracy", από το "Dreamweaver" album των Sabbat που κυκλοφόρησε το 1989, από την κραταιά κάποτε Noise Records.


"From early years I saw the world through tunnel-vision eyes,

My cloistered mind philosophized And fossilized,

Secure in my belief was I, assured throughout my life,

the only things that could sustain me Were the words of Jesus Christ."


"How can we hope to save these Heathen when we know not of their ways,

one of us must journey southward, infiltrate and then assuage.

Only when we have this knowledge can we finalize our plans,

greet them with a velvet glove, then crush them 'neath an iron hand."


To Dreamweaver βασίστηκε στο βιβλίο του Brian Bates, κατέδειξε δε τις βαθιές πεποιθήσεις του Walkyier στον Wyrdism. Οι στίχοι είναι εξ ολοκλήρου γραμμένοι από αυτόν, ενώ η μουσική αντίστοιχα, εξ ολοκλήρου γραμμένη από τον Andy Sneap, έκτοτε πολύ επιτυχημένο παραγωγό και εδώ και καιρό δεύτερο κιθαρίστα των Judas Priest. Θα αποτελέσει το δεύτερο και τελευταίο album των Sabbat με τον Walkyier στα φωνητικά. Το ντεμπούτο της μπάντας History of a time to Come θα είναι ένα πολύ καλό σκαλοπάτι ώστε να καταφτάσει το Dreamweaver, ένα κατά προσωπική άποψη από τα πλέον αδικημένα thrash albums όλων των εποχών. Ο πλουραρισμός, οι σφιχτές συνθέσεις με τα σωστά breaks και ιντερλούδια, οι πολύ επιτυχημένες εναλλαγές της διάθεσης του Martin Walkyier, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίσκου που ακούγεται νεράκι, με έντονο και πολλαπλό επίπεδο ακροάσεων. Όλα αυτά από μια χώρα χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στο είδος, αν εξαιρέσουμε τη σχετική δημοφιλία των υπό μελέτη Sabbat, των Xentrix, των Onslaught, πιθανώς και των Acid Reign.

Ύστερα από την αποχώρηση του από τους Sabbat, ο Martin Walkyier θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Ramsey και English από τους cult NWOBHM ήρωες Satan, στήνοντας έναν ανελέητο folk χορό με τους αγαπημένους Skyclad. Ύστερα από 10 studio albums, ο Martin Walkyier θα αποχωρήσει με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο στις αρχές του millenium. Οι Skyclad θα συνεχίσουν μέχρι σήμερα σε πιο underground επίπεδο, ο δε Martin θα αναλωθεί σε ημι-αποτυχημένες επανενώσεις των Sabbat (ως Return to the Sabbat) και σε (κάποιους) Clan Destined. Οι fans του ξέρουν καλά ότι το τεράστιο ταλέντο του χαραμίστηκε πολύ, πάρα πολύ νωρίς.


Μπάμπης Καλογιάννης

32 Προβολές0 Σχόλια